jueves, 30 de marzo de 2017

Cas pràctic

A l’assignatura d’ Intervenció en el context social i familiar de la persona amb discapacitat, la mestra ens va proposar dur a terme una intervenció a partir d’un cas pràctic. Ho vàrem fer per parelles. Avui dedicaré l’entrada a compartir amb vosaltres la intervenció que na Blanca i jo vàrem considerar més adient pel nostre cas.

Al nostre cas pràctic l’alumne presenta Discapacitat motora associada a discapacitat mental. Aquestes són les dades més rellevants:

·             Nen, 8 anys
·             Aula ordinària 1r de Primària
·             Deficiència mental lleugera
·             Greus alteracions del llenguatge: llenguatge oral inexistent, respostes limitades.
·             No manipula ni agafa les coses
·             Depenent funcional absolut

Intervenció inclusiva que trobem més adient:

ADAPTACIONS A L'ENTORN A NIVELL DE CENTRE
ü  Rampes d'accés, passadissos i portes amples.
ü  Cal tenir en compte la ubicació de l'aula.
ü  Ascensor.
ü  Bases antilliscant.

ADAPTACIONS A L'ENTORN A NIVELL D'AULA
ü  Recol·locar el mobiliari.
ü  Pictogrames i símbols de llenguatge gestual

RECURSOS HUMANS
ü  Supervisió de l'ATE.
ü  PT i AL dins l'aula.
ü  Suports individuals fora de l'aula.

RECURSOS MATERIALS
ü  Taula amb vorera.
ü  Cadira amb recolzabraços i recolçapeus i coixins.
ü  Corretja de subjecció pèlvica o toràcica.
ü  Cadira de rodes com a element de transport.
ü  Material visual i manipulatiu plastificat.
ü  Material sonor (lletres nombres, sons quotidians, ...)

METODOLOGIA
ü  Màxim de materials audiovisuals.
ü  Treball en petit grup.
ü  Sessions actives i participatives.
ü  Enfocament constructivista.

ADAPTACIONS ELEMENTS CURRICULARS
ACI: objectius, continguts, activitats, temporització, metodologia i avaluació.


En relació a la família d’en CR:
Per definir la intervenció amb la família cal tenir en compte alguns trets, ja que poden fer que les pautes variïn:
ü  Nivell cultural i econòmic mitjà.
ü  Té assumida la deficiència del seu fill.
ü  Presenta una actitut positiva.
ü  Col·labora regularment amb els professionals.
ü  Intervenció amb la família


Comunicació família-escola:
ü  Quadern de comunicació diària: medicació, estat d'anim, micció...
ü  Trobada setmanalment amb la tutora. Pot ser de manera informal o formal.
ü  Reunions quinzenals per acordar activitats a casa i coordinar la feina dels professionals amb la de la família
ü  Escola de pares: tertúlies amb l'orientador del centre

A més se'ls dóna una sèrie de pautes o normes d'actuació que han de seguir:

ü  Reforçar positivament aquells sons que emet amb intenció comunicativa
ü  Parlar-li de coses que estan presents.
ü No fer-li repetir paraules sense sentit, sense cap fi immediat o sense que l'objecte estigui present.
ü Dedicar tots els dies una estona a llegir-li un compte amb imatges, explicant-li el que passa a cada pàgina amb paraules molt senzilles.
ü Cantar amb ell cançons amb sons repetitius: anem de passeig pi., pi.,
ü Jugar a imitar gestos senzills.


Agents socials i xarxes:
  • Hipoteràpia: molt estudis indiquen els gran beneficis d'aquest esport. En CR assistirà un cop a la setmana a un centre on gaudirà d'aquest esport, acompanyat per l'AT i dels especialistes d'alula
  • Aula multisensorial: al centre Carles Mir s'hi troba l'aula multisensorial, on en CR, una hora cada dues setmanes podrà beneficia
  •  Fisioteràpia i psicomotricitat: dins del mateix centre en CR assistirà a sessions de recuperació i rehabilitació física, dues vegades a la setmana. s’assignarà un company que l'acompanyi.
  • Logopèdia: control de la respiració, estudi fonètic, expressió i comprensió.
  • EOEP: assessorament en qüestions d'adaptacions curriculars, intervenció pedagògica, elaboració i seguiment de les ajudes tècniques.
  • Musicoteràpia: teràpia creativa que facilita i promou la comunicació i expressió, així com millora la qualitat de vida. 


A continuació vos adjunt el Pezi que vàrem utilitzar per a sintetitzar-lo i exposar-lo:

https://prezi.com/scsygqdp4n9w/discapacitat-motora/



domingo, 26 de marzo de 2017

Xerrada ONCE

Xerrada ONCE



Bones tardes, avui aprofit el diumenge per contar-vos que dijous vam tenir el gust de rebre la visita a classe del director de la ONCE a Menorca i d’un dels mestres que col·laboren amb aquesta associació. La xerrada es va dividir en dues parts, a la primera, el director ens va explicar una mica com funciona la organització, com es va fundar i quines funcions i activitats duen a terme. I a la segona part, el mestre ens va explicar una mica la seva feina, algunes experiències i un parell de pinzellades que com ell ensenya el Braille a els nens o a les persones que per alguna raó perden la vista.

La organització va néixer a partir de la necessitat d’uns recursos que no hi havia a la nostre societat. Em sembla tan important la tasca que porten a terme. A part de totes les iniciatives que duen a terme: orientació laborals, lluita per la normalització, accés a la  informació (tiflologia), material per a les adaptacions a les escoles, etc. Una cosa que em va semblar molt important i que va comentar el director (amb un 62% de discapacitat visual), és la necessitat de pertinença, de sentir que no estàs sol en una situació així, que hi ha molta gent que està en una situació similar a tu, i que és molt important que s’uneixin i es sentin membres de la organització.

Per altra banda, el professor ens va explicar que actualment és ell el que mostra el Braille als nens i nenes que ho necessiten. Em va semblar molt bo que sigui igual en tots els idiomes. Això els hi facilita molt més la vida a les persones que funcionen amb aquest sistema de lecto-escriptura. A part, ens va voler transmetre la importància del treball en xarxa en els equips educatius, i més encara amb els infants que presenten dificultats d’aquests tipus. “Si no treballem en xarxa no serveix de res” va afirmar. I estic totalment d’acord. És molt important estar ben coordinats, i més en aquests casos. Si nosaltres com a professionals no ens esforcem per treballar de manera coordinada, el perjudicat és l’infant. És una tasca vital.

Vos convit a visitar la seva pàgina i descobrir una mica més: 
http://www.once.es

Marián 

miércoles, 22 de marzo de 2017

El teu nom és Olga

El teu nou és Olga

Bon dia a tots, vull aprofita que ahir va ser el dia del Síndrome de Down a Espanya, per parlar una mica d’un llibre relacionat amb aquest tema: “El teu nom és Olga”, de Josep M. Espinas. L’autor va publicar aquest llibre a Barcelona l’any 1986. Espinas, al llibre, plasma disset cartes dedicades a la seva filla amb Síndrome de Down, on ens fa reflexionar sobre el món de la discapacitat, i on comparteix amb el lector els sentiments de culpa que en algunes ocasions va arribar a tenir com a pare d’una nena com n’Olga. És un llibre que s’ha convertit en un clàssic (36 edicions) perquè l’autor ens aporta reflexions sobre la condició humana que no tenen caducitat a la nostra societat, i que avui en dia, més que mai, són necessàries.


Penso que és un llibre que, si té tant d’èxit, és gràcies a que no només es limita a les famílies que viuen una situació semblant, sinó que arriba a tots els públics. He llegit opinions i una que em va cridar l’atenció va ser la següent: “Aquest llibre m’ha ajudar a veure d’una altra manera les relacions que tinc amb els meus fills normals”. Per tant, estem parlant d’una obra que hauria de llegir tothom i que de fet, ens fa reflexionar a tots. No dubteu en llegir-lo, és de lectura fàcil i el missatge que vos transmetrà no té preu.